1. Beleggen is ingewikkeld
FABEL. Beleggen kun je zo ingewikkeld – of makkelijk – maken als je zelf wilt. Als je zelfstandig belegt, vereist dit inderdaad tijd en kennis. Maar je kunt er ook voor kiezen begeleid te beleggen bij een bank . Dit houdt in dat professionals je fonds beheren. Een fonds bestaat uit een mix van bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Wel zo makkelijk!
FABEL. Als je wilt beleggen, is het wel essentieel dat je belegt met geld dat je de komende jaren kunt missen. Maar ook hier geldt: je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Ook met een relatief klein bedrag kun je prima beleggen. Bij veel banken kan dit bijvoorbeeld al vanaf 50 euro per maand.
3. De economie is er nu niet naar om te beginnen met beleggen
FABEL. Als je start met beleggen, is het slim om te kijken wat je wilt en op welk moment je dat wilt. En niet zo zeer naar hoe de financiële wereld nu precies is. Want hoe de economie er anno 2017 voor staat, hoeft niks te zeggen over hoe dat over tien, vijftien of twintig jaar is.
4. Beleggen is alleen iets voor mannen
FABEL. Sterker nog, vrouwen zijn in feite betere beleggers! Zo blijkt uit onderzoek van de University of California dat vrouwelijke beleggers gemiddeld één procentpunt betere resultaten behalen. Vrouwen zijn meer gericht op de lange termijn en gaan niet voor een snelle winst, waardoor ze minder risico nemen. Bovendien veranderen ze minder vaak hun portefeuille waardoor ze minder kosten maken.
5. Het ideale moment om te starten met beleggen bestaat niet
FEIT EN FABEL. Het valt als het ware te timen wanneer je instapt, maar daarvoor heb je excellente kennis van zaken nodig. En dan nog geeft dit geen garanties. Het is dan ook slim om de schommelingen van de markt te accepteren en je focus op de lange termijn te houden. Het ideale moment weet je pas achteraf en daar heb je dus nu niets aan.
6. Beleggen is een soort gokken
FABEL. Beleggen doe je met kennis, en niet puur vanuit emotie. Je begrijpt waarin je belegt, waarom en wanneer je wel of niet een transactie moet doen. Als je die kennis niet hebt, kun je ervoor kiezen om de kennis van anderen te benutten. Bijvoorbeeld door je beleggingen door een fondsmanager te laten doen.
7. Beleggen heeft alleen maar zin als je dat voor tenminste 15 jaar doet
FEIT EN FABEL. Je hebt doorgaans de meeste profijt van beleggen als je dit voor de lange termijn doet. Zo heb je minder last van fluctuaties in de markt. Maar het ligt er dan ook aan waar je in belegt (aandelen, obligaties, of vastgoed), wat je doel is en wat je tijdpad is.
8. Met beleggen moet je precies weten wat de hypes en trends van de financiële markt zijn
FABEL. Op tijd een juiste trend zien aankomen kan heel handig zijn: het kan je immers veel rendement opleveren. Maar je hoeft echt niet een financiële wizkid te zijn en alle financiële ins & outs te weten. Sterker nog: als je voor een lange termijn rendement gaat, is het aan te raden je juist níet te veel te laten leiden door hypes.
9. Actief beleggen is beter dan passief beleggen.
FEIT EN FABEL. Het aantal passieve beleggers – dus degenen die beleggen via een fonds – groeit flink. Hier kan je als actieve belegger je voordeel mee doen. Punt is wel dat actief beleggen hogere kosten met zich meebrengt, die flink kunnen oplopen. Er is dus voor beide vormen van beleggen wat te zeggen.
10. Als belegger móét je elke dag de beurs en al het financiële nieuws volgen.
FEIT EN FABEL. Wel is het raadzaam dat je het nieuws bijhoudt. Gebeurtenissen in de wereld hebben namelijk invloed op de markt en dus ook op jouw beleggingen, zeker als je op de korte termijn belegt. Bij beleggen op de lange termijn is het volgen van de actualiteiten iets minder essentieel. Hoewel het natuurlijk geen kwaad kan.
Bron: Metro