Ondernemen vanuit de eigen woning heeft veel voordelen. Alles voor de onderneming heeft u bij de hand en u bespaart flink in de kosten. U hoeft immers niet elke maand opnieuw huur te betalen voor een bedrijfsruimte. Dus bent u zzp’er en heeft u nog een rommelkamer, zolder of garage vrij? Dan mag u deze ruimte over het algemeen gewoon gebruiken voor uw bedrijf. Er zijn echter wel enkele voorwaarden waar u aan moet voldoen. Doorloop de checklist en ga goed van start.
Check 1: Controleer het bestemmingsplan
Controleer bij de gemeente of u toestemming heeft om het bedrijf aan huis te beginnen. Er zijn diverse voorwaarden waar u aan moet voldoen. Bij de gemeente kunt u navragen of uw plannen binnen het bestemmingsplan van de gemeente vallen en of u aan deze voorwaarden voldoet. Vaak is het afhankelijk van het soort onderneming. Bent u accountant, advocaat of journalist? Dan is het vaak geen probleem. Wilt u als kapster of schoonheidsspecialist aan de slag en krijgt u regelmatig klanten over de vloer? Dan kan het lastiger zijn om toestemming te krijgen. In sommige gevallen kunt u een vrijstelling van het bestemmingsplan aanvragen. Als het bedrijf aan huis wel in het bestemmingsplan past, moet u het bedrijf aanmelden bij de gemeente.
De voorwaarden verschillen per gemeente, maar enkele voorwaarden die de meeste gemeentes in ieder geval hanteren zijn:
Check 2: Overleg met de verhuurder of uw hypotheekverstrekker
Heeft u uw nieuwe woning speciaal gekocht met bedrijfsruimte en de hypotheek dus deels voor de onderneming afgesloten? Houd dan rekening met de bepalingen in de hypotheekovereenkomst. Huurt u de woning? Bekijk dan in de huurovereenkomst of het is toegestaan een deel van de woning te gebruiken voor uw bedrijf.
Check 3: Creëer een werkruimte
Heeft u toestemming van de gemeente en mag u de woning deels gebruiken voor uw eigen bedrijf? Zorg dan dat uw werkruimte duidelijk wordt afgebakend. In veel gemeentes geldt dat de woning wel het woonkarakter moet behouden. Dit betekent dat u niet alle vrije ruimtes in het huis mag gebruiken voor uw bedrijf. Bovendien is het ook voor uzelf fijn om een duidelijke scheidslijn te hebben tussen uw werkruimte en uw privéruimte.
Check 4: Neem de verzekeringen onder de loep
Hoe bent u verzekerd voor de woning en wat heeft het voor invloed op deze verzekeringen dat u nu een bedrijf aan huis hebt? Doorloop de verzekeringen goed. Sommige inboedelverzekeringen en opstalverzekeringen verzekeren de inventaris van uw bedrijf bijvoorbeeld maar tot een bepaald bedrag. In andere gevallen zijn alleen privébezittingen meeverzekerd. Kijk daarom goed of u ook een bedrijfsverzekering moet afsluiten.
Check 5: Bespaar op de telefoonkosten en internetaansluiting
Gebruikt u de telefoon- en internetaansluiting ook zakelijk? Voor telefoon- en internetaansluitingen geldt dat u bij veel grote providers gebruik kunt maken van gunstige regelingen voor zakelijk gebruik. Het is in ieder geval verstandig om contracten voor internet, telefoon en tv onder te brengen bij een enkele provider. Door te kiezen voor een combinatiepakket, kunt u gemakkelijk geld besparen. Ook energieleveranciers kennen vaak voordelige zakelijke tarieven.
Check 6: Bekijk eventuele aftrekposten
Als ondernemer aan huis kunt u in aanmerking komen voor kostenaftrek. Denk aan de kosten voor de werkruimte of de inrichtingskosten. Of dit voor u geldt kunt u bekijken op de website van de Belastingdienst.
Bron: adviesgroep Mulderij