Basisinkomen ja of nee?
D66-leden stemden tijdens het partijcongres op 1 november in met een onderzoek naar het basisinkomen. En in Groningen start binnenkort een experiment.
In 1994 pleitte D66 al voor het basisinkomen waarbij iedereen gegarandeerd een minimuminkomen heeft en werken een optie is. Inmiddels heeft de partij het dus weer op de agenda gezet. Volgens initiatiefnemer en D66’er Sjir Hoeijmakers geeft het basisinkomen burgers de vrijheid om hun eigen leven in te vullen. Met het onderzoek wil D66 testen of de baten opwegen tegen de kosten.
Berekening kosten/baten.
Het VPRO-programma Tegenlicht berekent in de uitzending Gratis Geld samen met econoom Marcel Canoy, voormalig adviseur van Barroso, wat invoering zou kosten. Ze gaan daar uit van een basismaandinkomen van 760 euro per maand voor alle Nederlanders vanaf 21 jaar, en een inkomen van maandelijks 380 euro voor Nederlanders tot 21 jaar.
De kosten komen dan op 155 miljard euro. De baten op 125 miljard euro. Door niet langer te verstrekken uitkeringen + aftrekposten en heffingen + studiefinanciering + bespaarde uitvoeringskosten. De eindafrekening wordt dan dus 30 miljard euro. Op de site van Tegenlicht behandelen zij nog 6 rekenmodellen.
Experiment in Groningen.
Werkt het ook in de praktijk? Worden mensen niet lui? In Gratis Geld haalt Tegenlicht een sociaal experiment aan tussen 1974-1978 in het Canadese dorp Dauphin. En stellen de vraag wat er zou gebeuren als ze de bevindingen van dit Mincom-project doortrekken naar Nederland anno 2014. Daar bleek het te werken. Mensen namen juist deel aan het arbeidsproces en voelden zich beter. Ook maakten ze melding van minder ziekenhuisbezoek en huiselijk geweld. En zo zijn er nog meer experimenten maar allemaal van even geleden en vaak in niet-Westerse landen. Om die reden wil de Groningse wethouder Mattias Gijsbertsen van GroenLinks in zijn stad een experiment aangaan. Vijf ondernemers uit Groningen, verenigd in MIES (maatschappij voor innovatie van economie en samenleving), bereiden een langdurige proef met een basisinkomen voor. Wetenschappers moeten hen tijdens het experiment volgen.
Maandag 10 november houdt D66 een bijeenkomst in Den Haag rondom de vraag: Het basisinkomen: de oplossing voor zorg en arbeidsmarkt? De voor- en nadelen van het basisinkomen worden dan onder de loep genomen.