Uw jaarafsluiting staat weer voor de deur, dus krijgt u te maken met uw accountant. En als u er geen een heeft is het heel verstandig om er snel een te zoeken. Maar wat zijn de eigenschappen van een goede accountant en wat zijn bijvoorbeeld de richttarieven?
Wat doet een accountant eigenlijk?
In het midden- en kleinbedrijf houdt de accountant zich bezig met zaken als administratieve dienstverlening, personeels- en salarisadministratie, fiscale advisering en eventueel accountancy.
Administratieve dienstverlening
Het is voor een ondernemer een wettelijk vereiste om een administratie te voeren. Maar het voeren van de administratie is over het algemeen geen hobby van de gemiddelde ondernemer. Dus laat hij het liefst zijn administratie over aan de accountant. U moet hierbij denken aan het invullen en controleren van bonnen/rekeningen, dagelijkse boekingen en het genereren van overzichten. Een goede administratie staat in dienst van de ondernemer en zorgt voor het systematisch verzamelen, vastleggen en verwerken van de door u verstrekte gegevens. Doel is natuurlijk om informatie te krijgen voor het besturen en het functioneren van uw onderneming.
Personeels- en salarisadministratie
Als een accountant uw personeels- en salarisadministratie doet, moet hij u bijvoorbeeld kunnen adviseren over:
Verzekeringsplicht van zelfstandigen en DGA's;
(Verplichte) Aansluiting bij bedrijfspensioenfondsen;
Sociale verzekeringskwesties;
Loonkostensubsidies;
Aanvragen van tewerkstellingsvergunningen;
(Arbeids)Overeenkomsten en arbeidsvoorwaardenreglementen en deze kunnen opstellen en beoordelen;
CAO-vraagstukken;
Ontslagprocedures;
Fiscale advisering
Een ondernemer heeft te maken met een scala aan verschillende fiscale wetten en regelingen.
Zo kunt u te maken hebben met onder anderen: omzetbelasting, inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en dividendbelasting bij uitkeringen van winst uit aandelen. De goede accountant moet u kunnen adviseren over bijvoorbeeld:
Keuze van rechtsvormen;
Koop- en huurovereenkomsten
Pensioen en oudedagsvoorzieningen;
Financiële planning;
Reorganisaties;
Bedrijfsopvolging.
Accountancy
Tussentijdse overzichten geven u een goed inzicht in uw kansen en bedreigingen. Zo kunt u bijvoorbeeld zien of u op de goede weg bent of dat u moet bijsturen. Daarom is nauwkeurige controle en zijn gedegen cijfers onmisbaar voor uw bedrijf. U kunt hierbij denken aan: Controle en samenstelling van uw jaarrekeningen, analyse en interpretatie van uw administratie en jaarrekening en advies bij investeringen en financieringen.
Een goed accountant helpt u om deze gegevens te interpreteren. Als het goed is krijgt u dan antwoord op vragen als:
Is mijn verkoopprijs wel goed?
Heb ik voldoende middelen om te investeren?
Wat brengen die investeringen mij op?
Hoe gaat het met de geldstroom (cash flow)?
Beroepsorganisaties
Maar hoe weet u nu of u een betrouwbare accountant heeft gevonden? Er zijn twee beroepsorganisaties van accountants, de Koninklijk NIVRA voor Registeraccountants (accountants met een universitaire opleiding) en NOvAA voor Accountants-administratieconsulenten (accountants met een HBO-opleiding). Deze beroepsorganisaties hebben een kwaliteitskeurmerk: RA voor een registeraccountant en AA voor een Accountant-administratieconsulent.
Fusie op komst
Vorig jaar, op 17 november 2008 hebben de voorzitters van NOvAA en NIVRA een intentieverklaring getekend, waarin de beide beroepsorganisaties aan hebben gegeven te willen fuseren. De beroepstitels AA en RA blijven naast elkaar bestaan. Twee maanden geleden, op 29 september 2009 presenteerden beide besturen een conceptfusievoorstel. Doel van de fusie is, zoals door beide organisatie wordt beschreven, om te komen tot één krachtige beroepsorganisatie van accountants, die de belangen van het maatschappelijk verkeer (dus van bijvoorbeeld de ondernemer) en van de leden dient.
Accountants vergunning
Maar er is meer. Een jaar geleden, op 30 september 2008, heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aan 463 accountantsorganisaties een vergunning verleend voor het uitoefenen van hun vak. Bestaande accountantskantoren moesten zo'n aanvraag doen wegens de invoering van de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta). Dat betekende dat de accountants aan nieuwe kwaliteitsregels moesten voldoen.
Wettelijke controle
Daarnaast bestaat de zogenoemde wettelijke controle. Dit is een door de wet verplicht gestelde controle van de jaarrekening van een bedrijf. Maar dit is alleen het geval bij ondernemingen die wettelijk controleplichtig zijn, zoals banken en woningbouwverenigingen, en ondernemingen die gedurende twee boekjaren aan twee van de drie volgende voorwaarden voldoen:
Een omzet van meer dan 8,8 miljoen euro;
Een balanstotaal van meer dan 4,4 miljoen euro;
Meer dan 50 medewerkers in dienst.
Door deze voorwaarden is het in de praktijk zo dat de meeste bedrijven in het mkb niet te maken hebben met deze wettelijke controle.
Tweedeling
Dus zorgt deze AFM-vergunning, zoals we al schreven in het artikel Accountants groeien met Chinese cijfers, voor een tweedeling tussen accountants. Aan de ene kant zijn er de grote accountantskantoren die het grootbedrijf en/of organisaties van openbaar belang bedienen, die genoodzaakt zijn een AFM-vergunning te bemachtigen en aan de Wta-normen te voldoen. Aan de andere kant zijn er de middelgrote en kleinere accountants die met kleinere bedrijven werken, voor wie de AFM-vergunning geen noodzaak is.
Waar moet u dan op letten?
Dus kunt u, naast informatie bij de brancheorganisaties, ook bij de Belastingdienst achterhalen of de accountant goed bekend staat. Daarom is het des te belangrijker om u goed te oriënteren over wie u gaat inhuren. Daarvoor kunt u bijvoorbeeld andere bedrijven in uw sector naar ervaringen vragen met hun accountant. Ook is het raadzaam - het zijn misschien allemaal open deuren - om verschillende offertes op te vragen bij verschillende accountants. En moet u bij uw keuze vooral op drie aspecten letten, namelijk: prijs, kwaliteit en service.
Prijs
Waarschijnlijk kijkt u het eerst naar het uurtarief. Zo maakt u een eerste selectie. Algemene regel is wel dat een factuur van een accountant eigenlijk nooit een verrassing mag zijn. Vooraf moeten de werkzaamheden eigenlijk worden omschreven in een opdrachtbevestiging. Hierin moeten ook de kosten worden opgenomen. Zo weet u vooraf wat u kunt verwachten. Een goede accountant wil altijd duidelijk maken hoeveel uur hij met bepaalde werkzaamheden bezig is geweest. Dat is helemaal duidelijk als hij een daarvoor een vaste prijs rekent.
Ondernemersrisico
Bijkomend voordeel bij een vaste prijs is dat de accountant het ondernemersrisico loopt en niet u. Factureert hij per uur dan loopt u dat risico. Dus vooraf een prijs afspreken is meestal verstandig. In die afspraak over de prijs voor bijvoorbeeld het voeren van de administratie of jaarrekening moeten diensten die niet onder de prijsafspraak vallen, apart worden vermeld en vooraf met u worden besproken.
Wat zijn de tarieven dan?
Het verschil in tarieven hangt uiteraard af van het tarief en de samenstelling van het dienstenpakket. In de prijzen en tarievengids van Publimix staan de tarieven van de accountant als richtlijn voor u op een rij. Inmiddels liggen de gemiddelde tarieven van accountantskantoren tussen de € 100 en € 150 per uur. Dan moet natuurlijk wel alles helemaal netjes in orde zijn. En let wel: het is slechts een indicatie.
Kwaliteit
Er zijn natuurlijk altijd duidelijke signalen dat de kwaliteit van uw accountant prima is. Een goed signaal is bijvoorbeeld dat u nooit naheffingsaanslagen van de belastingdienst ontvangt. Een ander belangrijk signaal is als uw accountant zich altijd aan de afspraak houdt. Juist door dit soort signalen is een zakelijke vertrouwensrelatie tussen u en uw accountant van essentieel belang.
Service
En bij zo een vertrouwensrelatie hoort het meest persoonlijke aspect van uw zakelijke relatie: de service. En dat zit wel goed als uw accountant een druk bezet man/vrouw is maar dat, als u belt met een dringende vraag, hij altijd tijd voor u maakt. En dat dan natuurlijk uw vragen serieus genomen worden en naar tevredenheid worden beantwoord. En als uw accountant aan de meeste van de hiervoor genoemde eigenschappen voldoet, kunt u erop vertrouwen dat u een goede heeft.
bron: business compleet