Op 1 januari 2015 treedt een belangrijke wijziging in werking met betrekking tot tijdelijke contracten. Voor contracten met een duur van 6 maanden of meer, dient u de werknemer uiterlijk 1 maand van te voren te laten weten dat het contract eindigt. Doet u dit niet, dan loopt u het risico de werknemer een boete verschuldigd te zijn.
Aanzegtermijn
Eén van de maatregelen om de rechtsbescherming van flexibele krachten te vergroten, is het invoeren van een ‘aanzegplicht’. Deze aanzegplicht beoogt de werknemer in tijdelijke dienst tijdig duidelijkheid over zijn positie te bieden. Meer concreet dient de werkgever uiterlijk 1 maand voor het einde van de tijdelijke arbeidsovereenkomst schriftelijk aan de werknemer te laten weten of hij de arbeidsovereenkomst wil voortzetten of niet.
Let op: dit geldt alleen voor contracten met een duur van zes maanden of langer.
Schriftelijk
De WWZ bepaalt dat u de werknemer schriftelijk op de hoogte moet stellen van de beëindiging. Om enige discussie met de werknemer hieromtrent te voorkomen, is het raadzaam om de aanzegging per aangetekende post aan de werknemer te versturen. Een andere mogelijkheid is om de werknemer de brief “voor gezien” te laten ondertekenen en een kopie van deze brief in uw administratie te bewaren. Daarmee kunt u bewijzen dat u de werknemer tijdig in kennis heeft gesteld van de beëindiging.
Vergoeding
De wetgever heeft ook een sanctie in het leven geroepen, voor het geval dat werkgevers zich niet aan de aanzegplicht houden. Als de werkgever het einde van de arbeidsovereenkomst niet tijdig aanzegt, dan eindigt de arbeidsovereenkomst alsnog op de afgesproken datum, maar is hij schadeplichtig voor het bedrag van het loon over de periode dat hij de aanzegplicht heeft geschonden. Wordt het einde van de arbeidsovereenkomst een week te laat aangezegd, dan bent u de werknemer dus een week salaris verschuldigd. Zegt u het einde van de arbeidsovereenkomst in het geheel niet aan, dan kan de werknemer aanspraak maken op een maandsalaris.