Voordeel 1: uitstel van vast contract
Heeft de werknemer de 3 contracten van 7, 8 en 8 maanden doorlopen, dan zijn er in totaal 23 maanden verstreken. Op basis van de Wet Werk en Zekerheid moet u de werknemer na 24 maanden een vast contract aanbieden. De 7+8+8 regel zorgt er dus voor dat u het moment dat de werknemer vast in dienst treedt, zo lang mogelijk uitstelt.
Voordeel 2: geen transitievergoeding
Het tweede voordeel is dat u de werknemer na afloop van de 3 contracten geen transitievergoeding verschuldigd bent. De Wet Werk en Zekerheid bepaalt immers dat wanneer u de samenwerking na 2 jaar of langer beëindigt, u de werknemer een transitievergoeding verschuldigd bent. De 7+8+8 regel zorgt er dus voor dat u de werknemer zo lang mogelijk in dienst kunt houden, zonder dat u hem na afloop van de samenwerking een transitievergoeding hoeft te betalen.
Voordeel 3: proeftijdbeding
Ten slotte is een belangrijk voordeel van de 7+8+8-regel dat u in het eerste contract een proeftijdbeding kunt aangaan. De Wet Werk en Zekerheid bepaalt dat u per 1 januari 2015 geen proeftijdbedingen meer op kunt nemen in tijdelijke overeenkomsten van 6 maanden of korter. Door het eerste contract 7 maanden te laten duren, kunt u de eerste maand gebruiken om het functioneren van uw werknemer te beoordelen. Functioneert de werknemer niet, dan kunt u de arbeidsovereenkomst per direct en zonder ontslagvergunning beëindigen.
Conclusie
Hanteert u deze regel, dan maakt u optimaal gebruik van de mogelijkheden die deze nieuwe wet biedt. Hoewel de Wet Werk en Zekerheid als doel heeft werknemers met een tijdelijk contract meer rechtsbescherming te geven, kunt u met de 7+8+8-regel toch een zekere mate van flexibiliteit behouden.
Bron: Personeelsnet