Libra personeelsdiensten





5 trends

11 Augustus 2015

1. Groeiende regionale variatie in salarissen
Voor vergelijkbare functies kunnen de salarissen per regio verschillen. De verschillen nemen zelfs toe. Daarbij is overigens niet gezegd dat een multinational in de Randstad per definitie meer betaalt dan een kleine werkgever in Brabant.

2. Verdergaande differentiatie van functies
Het wordt steeds moeilijker om in het algemeen te spreken over de toekomst van functies en loopbanen. Of een specifieke baan toekomst heeft, hangt af van de markten waarin het bedrijf opereert, de economie en natuurlijk vraag en aanbod van personeel. “Misschien weet eeen netwerkbeheerder zijn baan zekerder bij het kleine advocatenkantoor waar hij koning eenoog is, dan bij de multinationale accountantsfirma”, aldus Elsevier.

3. Naar topbedrijven kijken is niet slimste strategie op lange termijn
Veel kandidaten hebben de neiging om naar de topbedrijven in hun vakgebied te kijken. Maar volgens Berenschot is dat niet de slimste strategie voor wie op termijn goed wil verdienen. Zo kan het voor juristen handiger zijn om bij een minder prestigieus kantoor buiten de Randstad te beginnen. “Een kantoor dat misschien 20 procent minder salaris betaalt, maar wel omkomt in het werk.

4. Werkgevers willen beloningsbeleid flexibel afstemmen op beoogde toekomst
In plaats van de traditionele opleidingseisen hechten werkgevers meer belang aan de eis van productiviteit, die bovendien snel is aan te passen. “Wat moet iemand na drie jaar opleveren voor de zaak, wat is zijn toegevoegde waarde?”

5. Betalen naar performance in plaats van senioriteit
Steeds meer bedrijven weten hun werknemers te betalen naar wat ze werkelijk presteren. Betalen naar senioriteit wordt minder belangrijk.

Verdiencapaciteit
Of zoals de Berenschot-adviseurs de trends samenvatten in Elsevier: “Je werkgever kijkt steeds minder naar leeftijd en opleiding, en hij is er al helemaal niet op uit om jouw inkomen op peil te houden.”
“Hij kijkt wel naar het vermogen om snel te leren en mee te veranderen in het tempo van de organisatie. En vooral: naar je verdiencapaciteit.”

Bron: Elsevier



« Terug naar het nieuwsoverzicht